Po chwilowej męsnej przerwie, znowu wróciłam do przygotowywania domowych wędlin na kanapki. Zastosowanie całonocnego leżakowania w marynacie i pieczenie jej w rękawie, sprawiło, iż karkówka jest bardzo soczysta i dogata w smaku.
Składniki:
- 1 kg szynki
- 10 ząbków czosnku
marynata
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do karkówki
- szczypta kminku
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Karkówkę nacinamy i faszerujemy czosnkiem. Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy karkówkę. Przekładamy ją wraz z resztkami marynaty do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki na całą noc. Na następny dzień nacinamy rękaw i wkładamy całość do piekarnika i pieczemy w 150 C przez około 2 godziny.
Kategorie
- Boże Narodzenie (26)
- Ciasta (43)
- Ciasta z owocami (46)
- Ciasteczka i muffinki (50)
- Desery (23)
- Drożdżowe (9)
- Książki (5)
- Lody i sorbety (7)
- Na białkach... (12)
- Na zimę... (16)
- Napoje (18)
- Obiady Mięsa i Przekąski (66)
- Pieczywo (5)
- Sałatki (30)
- Serniki (14)
- Śniadaniowo (10)
- Tłusty czwartek (8)
- Walentynkowo (3)
- Wielkanoc (19)
- Zakrapiane (4)
- Zakręcone... (7)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz