środa, 13 kwietnia 2016

Aromatyczna karkówka

Po chwilowej męsnej przerwie, znowu wróciłam do przygotowywania domowych wędlin na kanapki. Zastosowanie całonocnego leżakowania w marynacie i pieczenie jej w rękawie, sprawiło, iż karkówka jest bardzo soczysta i dogata w smaku.

Składniki:
- 1 kg szynki
- 10 ząbków czosnku
marynata
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do karkówki
- szczypta kminku
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
Karkówkę nacinamy i faszerujemy czosnkiem. Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy karkówkę. Przekładamy ją wraz z resztkami marynaty do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki na całą noc. Na następny dzień nacinamy rękaw i wkładamy całość do piekarnika i pieczemy w 150 C przez około 2 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz