wtorek, 8 marca 2016

Tort orzechowy

Drogie Panie z okazji naszego wspólnego święta życzę nam samych słonecznych i radosnych dni. A dla tych osób, które tak jak ja jeszcze dzisiaj obchodzą urodzinki przesyłam życzenia razy dwa :)

Składniki:
ciasto
- 12 jajek
- 300 g orzechów włoskich
- 1 paczka biszkoptów
- 12 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa
- 4 jajka
- 400 g masła
- 350 g cukru pudru
- 1 kieliszek spirytusu
- 1 kieliszek zaparzonej kawy
poncz
- 1 kieliszek spirytusu
- 2 kieliszki wody
- 1 kieliszek zaparzonej kawy

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zabieramy się za upieczenie biszkopta. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Orzechy oraz biszkopty mielimy i dodajemy je do masy wraz z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, dzielimy na dwie części, wylewamy do tortownicy i pieczemy dwa biszkopty w 180 C przez około 60 minut.
Gdy biszkopty w piekarniku my możemy spokojnie wziąć się za przygotowanie masy. Jajka z cukrem ubijamy na parze aż zgęstnieją, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ubijamy, powoli dodając przestudzoną masę jajeczną oraz kawę i spirytus. Upieczone i przestudzone biszkopty przekrawamy na pół, nasączmy ponczem i przekładamy masą. Wierzch tortu dekorujemy połówkami orzechów włoskich.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz