Śmietanowiec z masą kokosową

Chyba popadam w jakąś pogodową depresję od tego deszczu. Szukając słonecznego rozweselacza powstało takie oto ciasto :)


Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 kostka margaryny
masa:
- 3 kubki śmietany 18 % po 400 ml
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 budynie waniliowe
- 1 szklanka cukru
- 4 białka

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na dwie części. Jedną część owijamy w folię i chowamy do zamrażalnika a drugą wykładamy blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy 10 minut w 180 C. Śmietany łączymy z cukrem, wiórkami kokosowymi oraz budyniami. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą śmietanową. Masę przelewamy na podpieczony i wystudzony spód a na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 40 minut w 180 C.



Komentarze