piątek, 18 marca 2016

Pomarańczowe babeczki

Małe pomarańczowe babeczki idealnie sprawdzą się do wielkanocnego koszyczka.

Składniki:
- 75 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 25 g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 100 ml świeżego soku pomarańczowego
- 100 ml mleka
- 1 jajko

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy. W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki a w drugim wszystkie mokre. Płynne składniki dodajemy do suchych i delikatnie łączymy do połączenia składników. Ciasto powinno być lekko grudkowate. Ciasto nakładamy do formy na babeczki i pieczemy około 20 minut w 180 C.



Źródło: Nigella Lawson " Nigella gryzie"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz