Małe pomarańczowe babeczki idealnie sprawdzą się do wielkanocnego koszyczka.
Składniki:
- 75 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 25 g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 100 ml świeżego soku pomarańczowego
- 100 ml mleka
- 1 jajko
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy. W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki a w drugim wszystkie mokre. Płynne składniki dodajemy do suchych i delikatnie łączymy do połączenia składników. Ciasto powinno być lekko grudkowate. Ciasto nakładamy do formy na babeczki i pieczemy około 20 minut w 180 C.
Źródło: Nigella Lawson " Nigella gryzie"
Kategorie
- Boże Narodzenie (26)
- Ciasta (43)
- Ciasta z owocami (46)
- Ciasteczka i muffinki (50)
- Desery (23)
- Drożdżowe (9)
- Książki (5)
- Lody i sorbety (7)
- Na białkach... (12)
- Na zimę... (16)
- Napoje (18)
- Obiady Mięsa i Przekąski (66)
- Pieczywo (5)
- Sałatki (30)
- Serniki (14)
- Śniadaniowo (10)
- Tłusty czwartek (8)
- Walentynkowo (3)
- Wielkanoc (19)
- Zakrapiane (4)
- Zakręcone... (7)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz