środa, 16 marca 2016

Pieczony boczek w przyprawach

Wszędzie widać już zbliżające się święta, więc zanim skompletujecie listę dań, może i ja podrzucę Wam jakieś pomysły. Pieczony boczek, idealny do kanapek, jajeczka z chrzanem i na Wielkanocny stół :)

Składniki:
- 1 kg surowego boczku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
- szczypta soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy i marynatą smarujemy boczek, który odstawiamy na 24 godziny. Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 C przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu odkrywamy boczek i pieczemy jeszcze 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz