wtorek, 22 marca 2016

Czerwone jajka

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam je w internecie od razu znalazły się na mojej liście przepisów do wypróbowania :) Świetnie prezentują się na wielkanocnym stole oraz bardzo ciekawie smakują. Warte wypróbowania :)

Składniki:
- 7 jajek
- 2 buraki
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i wkładamy do dużego słoika. Buraki obieramy, kroimy w plasterki i zagotowuje w 1 i 1/2 szklanki wody. Wywar studzimy, dodajemy przyprawy, cukier, ocet i zalewamy wywarem jajka. Słoik zakręcamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 dni. Po około 12 godzinach jajka są już gotowe. Wyciągamy je z marynaty, płuczemy pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół i podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz