Trójkolorowe serduszko

Do Walentynek zostało już tylko dwa dni, więc pora na przygotowanie jakiegoś słodkiego upominka dla ukochanej osoby :)

Składniki:
warstwa czerwona:
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 galaretki malinowe
- 400 g malin mrożonych
warstwa biała:
- 500 g mascarpone
- 500 g śmietany 36 %
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
warstwa ciemna:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao

Przygotowanie:
Warstwa czerwona :galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Maliny miksujemy i łączymy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz galaretkami. Masę przelewamy do wyłożonej folią foremki w kształcie serca i odstawiamy do zastygnięcia.
Warstwa ciemna: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, żółtka oraz olej. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy i łączymy z masą. Ciasto wlewamy do tej samej formy, co wcześniej przygotowywaliśmy malinową galaretkę i pieczemy 15 minut w 180 C.
Warstwa biała: Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Mascarpone mieszamy z połową szklanki cukru pudru oraz wiórkami kokosowymi. Kremówkę ubijamy z resztą cukru pudru na krem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki kremówki, mieszamy i łączymy powoli z resztą kremówki a następnie kremówkę łączymy z serkiem mascarpone.
Na wystudzony biszkopt przekładamy połowę masy białej, na nią przekładamy malinową galaretkę a na wierzch pozostałą białą masę. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.






Komentarze

Prześlij komentarz