wtorek, 5 stycznia 2016

Piernikowy krem

Jeśli zostało Wam coś pierników po świętach, to mam dla Was pomysł na ich wykorzystanie. Krem świetnie sprawdza się do naleśników, kanapek lub po prostu by powyjadać go łyżką ze słoika.


Składniki:
- 200 g pierniczków (ale bez lukru na wierzchu)
- 25 g masła
- 50 g mleka w proszku
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Przygotowanie:
Pierniczki przekładamy do blendera i kruszymy wraz z przyprawą do piernika. Mleko łączymy z mlekiem w proszku i masłem, podgrzewamy tak by się masło rozpuściło. Pierniczki zalewamy ciepłym mlekiem z masłem i całość blendujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce do tygodnia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz