środa, 13 stycznia 2016

Naleśniki z nadzieniem orzechowym

Naleśniki lubią chyba wszyscy, przynajmniej ja znam tylko takie osoby :) W tym przepisie połączyłam naleśniki z nadzieniem, którego używałam kiedyś do rogalików. Tak nam wszystkim posmakowało, iż wykorzystałam je tym razem w takiej wersji.


 Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej
nadzienie
- 150 ml mleka
- 40 g cukru pudru
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka amaretto

Przygotowanie:
W misce mieszamy dokładnie jajka, mleko, cukier i mąkę. Ciasto mus być gładkie i lejące. Odstawiamy je na 15 minut, by gluten się związał. Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Patelnie smarujemy olejem i smażymy naleśniki. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy rumem i odstawiamy do schłodzenia. Naleśniki smarujemy przestudzonym nadzieniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz