piątek, 22 stycznia 2016

Krokiety ziemniaczano - pieczarkowe

Krokiety te są fajną alternatywą dla pasztecików podawanych z czerwonym barszczem. 

Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 8 pieczarek
- 100 g bułki tartej
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta przyprawy do kurczaka
- szczypta delikatu czerwonego
- sól

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i bardzo dobrze tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę. Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Pieczarki łączymy z ziemniakami, dodajemy bułkę tartą, miękkie masło, dwa żółtka oraz pianę z dwóch białek. Przyprawiamy do smaku przyprawami i dobrze mieszamy. Formujemy placuszki, które panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Możemy podać je same bądź tak jak ja z barszczem czerwonym. 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz