piątek, 18 grudnia 2015

Snikers

Ciasto to jest ulubionym ciastem w moim domu i niezależnie jakie to święta snikers musi być. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to gorąco Wam polecam. Kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i chrupiące orzechy w karmelu, czego chcieć więcej :)


 Składniki:
ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 200 g margaryny
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżeczki śmietany 18 %
masa orzechowa
- 200 g orzechów włoskich
- 130 g margaryny
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
masa jabłkowa
- 12 jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe
masa budyniowa
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 7 łyżek mąki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na 3 równe części. Dwa placki pieczemy w wysmarowanej formie o wymiarach 25 cm x 35 cm przez około 15- 20 minut w 180 C ( aż się przyrumienią). Na patelni rozpuszczamy margarynę, cukier i miód. Orzechy grubo siekamy i dorzucamy je do rozpuszczonej margaryny. Dobrze mieszamy i całość przekładamy na trzeci placek, który pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je do naczynia i smażymy aż zmniejszą swoją objętość. Następnie dodajemy do nich galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka rozcieramy z mąką i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i dodajemy do nich masę żółtkową. Cały czas mieszamy, aż masa budyniowa zacznie gęstnieć. Następnie zestawiamy garnek z ognia i dodajemy pokrojone na kawałki masło cały czas mieszając. Jak mamy wszystkie części przygotowane to możemy składać placek. Na pierwszy placek wykładamy tężejącą masę jabłkową, na to następny placek, na niego jeszcze ciepłą masę budyniową a na wierzch placek z orzechami. Całość przekładamy w chłodne miejsce.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz