piątek, 11 grudnia 2015

Schab z morelami

Wiecie już, że lubię domowej roboty wędliny zamiast tej kupnej. Dzisiejszy schab jest idealny zarówno do kanapek jak i na świąteczny obiad. Wybór należy do Was :)


 Składniki:
- 1 i 1/2 kg schabu
- 200 g suszonych moreli
- 100 ml soku jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
- miód

Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem marynujemy mięso. Nacieramy go solą, sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą, majerankiem oraz pieprzem. Następnie zawijamy w folię i wstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki i nacinamy jeden bok wzdłuż do połowy głębokości, tworząc tunel. Do środka wkładamy morele i zszywamy nacięte brzegi. Mięso krótko obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni i sokiem jabłkowym. Schab pieczemy w 150 C przez około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy mięso i smarujemy wierzch miodem, by się ładnie zrumieniło. Po upływie 2 godzin wyłączamy piekarnik ale zostawiamy w nim mięso jeszcze przez 10 minut, by odpoczęło przed krojeniem.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz