środa, 23 grudnia 2015

Pierniczki ekspresowe

Te pierniczki są dla Wszystkich, którzy zapomnieli o wcześniejszym pieczeniu. Szybko się robią i nadają się do podania bezpośrednio po upieczeniu.


Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 3/4 szklanki miodu
- 1 jako
- 2 łyżeczki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
lukier
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soku cytrynowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy, aż będzie gładkie. Następnie zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ulubione kształty. Pieczemy w 180 C przez około 10 minut, aż się zarumienią. Pierniczki odstawiamy do wystudzenia a następnie dekorujemy lukrem królewskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz