środa, 2 grudnia 2015

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Babeczki te nie tylko fajnie wyglądają jako dekoracja świątecznego stołu, ale również dobrze smakują. Przepis na nie pochodzi z książki Nigelli Lawson, ja odrobinę zmniejszyłam ilość cukru niż w oryginalnym przepisie. 


 Składniki:
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 75 g masła
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 150 g mąki pszennej
- 110 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
lukier
- cukier puder
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jogurt mieszamy z masłem, jajkami i skórką cytrynową. Do miski wrzucamy wszystkie sypkie składniki i dolewamy do nich mokre składniki. Całość starannie mieszamy. Foremki na małe babeczki napełniamy przygotowaną masą i pieczemy w 180 C przez około 25 minut. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i polewamy lukrem wystudzone babeczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz