Rolada z kremem i bakaliami

Koniec listopada to najwyższa pora za zabranie się do testowania nowych świątecznych przepisów. Ta rolada jest strzałem w przysłowiową dziesiątkę, chyba ze względu na mój ulubiony krem :) Może i Wam posmakuje :)


 Składniki:
ciasto
- 4 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
krem
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 200 g masła
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki rodzynek

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blachy piekarnikowej. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Ściereczkę kuchenną zwilżamy, przekładamy na nią upieczony biszkopt i jeszcze gorący zwijamy w roladę a następnie zabieramy się za robienie kremu. Jajka ubijamy z cukrem na parze i studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając powoli przestudzoną masę jajeczną i czekoladę. Na koniec dodajemy do masy rodzynki, migdały oraz połowę orzechów i mieszamy łyżką. Roladę rozwijamy, smarujemy 2/3 kremu i ponownie zwijamy w roladę. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki rolady, dekorujemy pozostałymi orzechami.


Komentarze