wtorek, 20 października 2015

Drożdżowe pierożki

Drożdżowe pierożki to pyszne, nieduże wypieki, idealne na jeden kęs. Ich zaletą oczywiście oprócz smaku jest całkowity brak cukru dodanego do ciasta.


 Składniki:
- 310 g margaryny
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka + 1 jajko do smarowania
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 opakowanie marmolady twardej
- cukier do posypania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy, siekamy i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego krążka kładziemy niepełną łyżeczkę marmolady i zlepiamy jak pierogi. Każdy pierożek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz