Paprykowy sos

Przepis na ten sos dostałam od koleżanki z pracy i od zeszłego roku jestem jego wielką fanką. Teraz już nie wyobrażam sobie, by zimą w moich zapasach nie było tego sosu. Świetnie smakuje na ciepło i zimno, jako dodatek do makaronów, kasz bądź jako dodatek do kanapki.


 Składniki:
- 3 kg papryki
- 2 papryczki chili bez pestek
- 3 koncentraty pomidorowe ( w tym przypadku pudliszki)
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka octu
- 7 listków laurowych
- 7 ząbków czosnku
- 1/2 kg cukru
- 1/2 litra oleju

Przygotowanie:
Paprykę wydrążamy, myjemy i mielimy w mikserze lub maszynce wraz z czosnkiem. Zmieloną paprykę wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut. Następnie wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy dodatkowe 15 minut. Sos przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut.




Komentarze