Puszysty cukiniowiec

Moje drugie podejście do ciasta z dodatkiem cukinii znowu mile zaskoczyło. Lubię tą delikatność i wilgoć, którą gwarantuje nam dodatek cukinii.


 Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 i 1/2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
- 3 łyżki kakao
- 8 jajek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 gorzka czekolada
- 2 łyżki śmietany
- 1 garść żurawiny

Przygotowanie:
Cukinię obieramy, wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrami do białości. Dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy. Do masy wlewamy wolnym strumieniem olej i miksujemy. Na sam koniec dodajemy stratą cukinię oraz drobno pokrojoną połowę czekolady. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę. Drugą połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek śmietany. Przestudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posiekaną żurawiną.





Komentarze