piątek, 21 sierpnia 2015

Babeczki czekoladowe z jeżynami

Małe słodkie babeczki z domieszką kwaskowatych jeżyn świetnie sprawdzą się do popołudniowej kawki :) 


Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 120 g cukru pudru
- 80 ml oleju
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g jeżyn

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, sodą oczyszczoną i kakao. Jajko mieszamy z olejem i 250 g jogurtu. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy 80 g jeżyn, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w 180 C przez około 25 minut a następnie studzimy. Pozostały jogurt i jeżyny mieszamy z cukrem waniliowym. Kremem dekorujemy zimne babeczki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz