wtorek, 14 lipca 2015

Ciasto z malinami i pianką budyniową

Maliny uwielbiam pod każdą postacią i mogłabym je jeść codziennie. Lekka budyniowa pianka na kruchym cieście, połączenie idealne.


 Składniki:
ciasto
- 250 g masła
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
piana
- 5 białek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 budynie waniliowe bez cukru
oraz
- 500 g malin

Przygotowanie:
Masło siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, następnie dodajemy żółtka i całość zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut. Chłodnym ciastem wylepiamy dno formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy 20 minut w 180 C. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukry oraz budynie. Gdy cukry się rozpuszczą wlewamy wolnym strumieniem olej, cały czas mieszając. Budyniową piankę przelewamy na podpieczony spód, układamy na nią maliny i całość pieczemy w 180 C przez około 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz