piątek, 31 lipca 2015

Ciasto wiśniowe z kremem

Od kilku dni chodzi za mną jakieś ciasto czekoladowe a skoro jeszcze mamy wiśnie to postanowiłam je połączyć. Dwukolorowe ciasto, słodka masa budyniowa i zatopione w cieście kwaskowate wiśnie.


 Składniki:
ciasto
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 6 jajek
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 kostka masła

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrami na jednolitą masę, kolejno wbijając po jednym jajku. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do tortownicy a do drugiej dodajemy kakao oraz rum i całość dokładnie mieszamy. Na jasną masę wykładamy ciasto ciemne i posypujemy je wydrylowanymi wiśniami, lekko wciskając w ciasto. Pieczemy je w 180 C przez około 45 minut. Budyń mieszamy w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i gotujemy z rozpuszczonym proszkiem budyniowy przez 3 minuty. Budyń odstawiamy do wystudzenia i to samo robimy z upieczonym ciastem. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, stopniowo dodając przestudzony budyń. Ciasto przekrawamy na pół, smarujemy masą budyniową i przykrywamy drugą połówką. Wierzch dekorujemy rozetkami z masy budyniowej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz