środa, 8 lipca 2015

Babka z porzeczkami

Może to i nie jest najlepsza pora na to by uruchamiać piekarnik, ale jeśli lubicie połączenie lekkiego ciasta i kwaskowatych porzeczek, to napewno się skusicie :)



Składniki:
- 350 g czerwonych porzeczek
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 jajka
- 250 g margaryny
- 200 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 150 g śmietany 12 %

Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrami oraz sokiem z cytryny. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kwaśną śmietanę. Po chwili ucierania dodajemy do ciasta porzeczki (oprószamy je w 2 łyżkach mąki) i mieszamy całość łyżką. Formę na babkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 1,5 godziny w 180 C.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz