Przekładaniec z truskawkami

Dokładnie 2 lata temu założyłam mojego bloga, dlatego dzisiaj chciałam zaprosić Was na wspólne świętowanie, ponieważ nie było by tego miejsca, gdyby nie Wy. Chciałam Wam podziękować, za każde odwiedzenie i polubienie. Cieszę się, że jesteście ze mną każdego dnia :)


 Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki wody
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 kostka masła
oraz
- 1 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:
 Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 C około 50 minut (na tzw. suchego patyczka). Połowę mleka zagotowujemy, w drugiej mieszamy cukry, jajka, mąkę i budyń na jednolitą masę. Następnie wlewamy go do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, by się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń, ciągle mieszając. Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Następnie składamy ciasto: biszkopt, masa budyniowa, część pokrojonych truskawek, następnie powtarzamy czynność a potem biszkopt cienka warstwa masy budyniowej oraz połówki truskawek, które zalewamy tężejącą galaretką.





Komentarze