Ciasteczka czekoladowe z lentilkami

Czy może być lepszy prezent dla każdego dziecka niż domowe czekoladowe ciasteczka :) Te nie tylko fajnie smakują, ale i wyglądają dzięki kropeczkom z lentilek.


 Składniki:
- 80 g masła
- 1 jajko
- 180 g mąki pszennej
- 30 g cukru trzcinowego
- 40 g cukru kryształu
- 25 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g lentilek

Przygotowanie:
W misce ucieramy miękkie masło z oba rodzajami cukru na lekko puszystą masę. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Do utartego masła dodajemy jajko oraz stopniowo suche składniki, cały czas mieszając. Przygotowane ciasto formujemy w kulki, spłaszczamy je i na każde ciasteczko nakładamy po kilka lentilek. Ciastka pieczemy w 180 C przez około 10 minut.




Komentarze