Rogaliki z masą orzechową

Rogaliki te są wyjątkowo delikatne, dzięki dodaniu do ciasta jogurtu, a nadzienie orzechowe, którym wypełnione są po brzegi, zachęca do chrupania :)


 Składniki:
- 250 g margaryny
- 200 g jogurtu naturalnego
- 350 g mąki
nadzienie
- 300 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- 300 g mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki rumu

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy rumem i odstawiamy do schłodzenia. Margarynę siekamy z mąką i jogurtem. Następnie zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy na kształt cienkiego koła. Koło kroimy w trójkąty, na dłuższy bok kładziemy nadzienie i składamy rogaliki. Pieczemy je w 180 C przez około 20 minut.





Komentarze