piątek, 22 maja 2015

Placek serowy

Przepis ten pochodzi z książki Siostry Anastazji. Ciasto ma delikatną strukturę i chrupiącą kokosową bezę na wierzchu. Ja dodałam jeszcze do sera opakowanie rodzynek bo lubię to połączenie. Ciasto jest słodkie, dla mnie troszkę za bardzo, więc przy kolejnym jego pieczeniu zmniejszę trochę ilość cukru, ale Was zostawiam z oryginalną wersją :)


 Składniki:
- 1 i 1/2 kg mielonego sera
- 9 jajek
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g margaryny
piana
- 4 białka
- 150 g cukru kryształu
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera oraz cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączy z masą serową. Sernik przelewamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez 50 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając na najniższych obrotach dodajemy cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz mąkę. Sernik wyciągamy, przekładamy na wierzch pianę i dopiekamy całość jeszcze około 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz