wtorek, 19 maja 2015

Kokosanki

Za każdym razem, gdy widziałam je w sklepie nie umiałam przejść obok nich obojętnie i zawsze minimum 2 kwadraciki lądowały u mnie :) Dzisiaj postanowiłam je zrobić sama i wcale nie jest to takie trudne. Polecam Wam :)


 Składniki:
- 350 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
polewa
- 2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g masła
- 1/2 szklanki kakao
- wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Do przygotowanej masy dodajemy przestudzone masło i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy około 25 minut w 180 C. Wystudzony biszkopt kroimy w kostki. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnka i od czasu do czasu mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Kiedy polewa nie będzie już gorąca maczamy w niej kwadraciki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz