piątek, 10 kwietnia 2015

Podsmażany kurczak z sałatką

Za oknem słoneczko coraz mocniej świeci, więc naszła mnie dzisiaj ochota na jakieś lżejsze danie, a cóż może być lepszego niż sałatka :)


 Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżki mleka
sałatka
- 1 ząbek czosnku
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka groszku
- 1 mała cebula
- 4 suszone pomidory
- 1 mały słoik oliwek czarnych
- 1/2 serka białego typu włoskiego
sos:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu winnego
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1 filet z kurczaka
Przygotowanie:
Pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę oraz mleko, czekamy aż cały płyn się wchłonie. Pęczak studzimy i łączymy ze wszystkimi składnikami na sałatkę, pokrojonymi w kosteczkę. Filet z kurczaka przekrawamy na pół i podsmażamy na patelni z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Składniki na sos przekładamy do słoiczka i dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy porcję sałatki oraz usmażony filet. Całość polewamy przygotowanym sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz