Pizzerowe bułeczki

Dla Wszystkich Miłośników pizzy, mam jej wersję mini czyli pizzerkowe bułeczki. Lubię je ze względu na możliwość ciągłej modyfikacji składników a tym samym i smaków. Fajnie sprawdzają się zarówno na ciepło jak i na zimno.


 Składniki:
- 270 g mąki tortowej
- 120 g mąki krupczatki
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 150 g ulubionej wędliny
- 250 g sera żółtego
- 1 papryka czerwona
- keczup

Przygotowanie:
Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą. Maślankę łączymy z jajkami i olejem. Mąkę tortową przesiewamy i mieszamy z krupczatką, solą i bazylią. Dodajemy mokre składniki oraz drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Układamy na nim plastry wędliny, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz ser i polewamy keczupem. Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i kroimy w plastry. Plastry rolady układy obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut.




Źródło inspiracji: Miesięcznik Przyślij Przepis

Komentarze