piątek, 3 kwietnia 2015

Orzechowiec z delicjami

Moja kolejna propozycja nie tylko Wielkanocna to ciasto orzechowe po brzegi wypełnione masą oraz pysznymi delicjami. Fajnie prezentuje się po przekrojeniu a jak smakuje :)


 Składniki:
ciasto
- 8 jajek
- 250 g cukru pudru
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżki bułki tartej
- 6 łyżek mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa
- 5 żółtek
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka masła
oraz
- 2 opakowania delicji

Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Orzechy mielimy i mieszamy z bułką tartą. Masę żółtkową delikatnie mieszamy z orzechami i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Do całości dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C. W połowie szklanki mleka mieszamy mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Masło ucieramy dodając stopniowo wystudzony budyń. Placek orzechowy kroimy na pół, przekładamy połową masy budyniowej, na której ciasno układamy delicje, przykrywamy je drugą połową masy a wierzch przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz