poniedziałek, 2 marca 2015

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanki to jedne z moich ulubionych dań, które robimy bardzo często. Tym razem mam dla Was pełną smaku i aromatu warstwową zapiekankę ziemniaczaną, która w połączeniu z mięsem i sosem śmietanowo-pomidorowym tworzy zgrany duet :)


 Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1/2 kg pieczarek
- 1 mała główka czosnku
- 500 g mięsa mielonego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 350 g sera żółtego
sos:
- 1/2 małej śmietany
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, czosnku granulowanego, mielonego kminku, papryki słodkiej, papryki ostrej
- szczypta białego pieprzu, przyprawy do karkówki, majeranku i soli

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i obgotowujemy, następnie kroimy je w plasterki. Cebulę, pieczarki oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystkie składniki na sos łączymy i mieszamy. Mięso mielone podsmażamy, zalewamy przygotowanym sosem i jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na to przygotowane pieczarki, kukurydzę, fasolę oraz podsmażone mięso mielone. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonym w plasterki serem żółtym i pieczemy jeszcze przez 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz