poniedziałek, 30 marca 2015

Zakwas na żur

Zostało niewiele czasu do Świąt Wielkanocnych, więc najwyższa pora przygotować domowy zakwas na żurek.


 Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- skórka z 1 kromki chleba żytniego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- woda

Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy. Gdy wystygnie dolewamy 1/2 l letniej wody, mieszamy i przelewamy do wyparzonego słoika. Do słoika dorzucamy przyprawy, obrany i pokrojony w małe kawałeczki czosnek oraz skórkę z chleba. Słoik obwiązujemy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach żur jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać do 2 tygodni w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz