wtorek, 10 marca 2015

Schłodzone pomarańcze w karmelu Nigelli

Urzekło mnie zdjęcie tego deseru bo przepis pochodzi z książki Nigelli "Lato w kuchni, przez okrągły rok". Pomarańcze są z jednej strony schłodzone a z drugiej chrupiące od karmelu, pychunia :)


Składniki:
- 6 pomarańczy
- 500 g cukru kryształu
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:
Pomarańcze obieramy z białej skórki i kroimy je w plasterki, wrzucając do płaskiego naczynia. Do rondelka wlewamy wodę, cukier oraz kardamon. Nie mieszając doprowadzamy całość do wrzenia i na małym ogniu gotujemy, aż  karmel uzyska bursztynową barwę. Zdejmujemy z ognia i zanurzamy w karmelu pomarańcze. Pokryte nim kawałki przekładamy na talerz i odstawiamy do zastygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz