piątek, 27 marca 2015

Mazurek kokosowy

Mazurki zazwyczaj ociekają słodkością, ten jest zdecydowanym przeciwieństwem i jak dla mnie tu jest jego podstawowa zaleta. Poza tym szybko się robi, bo ciasto i masę pieczemy razem.


 Składniki:
ciasto
- 500 g mąki
- 300 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- skórka z 1 cytryny
masa
- 250 g wiórków kokosowych
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- 200 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 3 białka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy je do lodówki na godzinę. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyklejamy ciastem zarówno spód jak i boki formy.  Wiórka kokosowe mieszamy ze śmietanką, cukrami, sokiem z cytryny, ubitą na sztywno pianą oraz mąką ziemniaczaną. Masę przekładamy na wcześniej przygotowane ciasto i pieczemy w 180 C na jasnozłoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz