Makownik na migdałowym cieście

Sezon przedświąteczny czas zacząć :) U mnie w domu nie wyobrażamy sobie świąt zarówno wielkanocnych jak i bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym.


 Składniki:
ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 150 g cukru kryształu
- 150 g mielonych migdałów
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
masa makowa
- 400 g maku
- 2 szklanki cukru
- 10 jajek
- 200 g masła
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
lukier
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy masło, aromat i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie mak zalewamy wrzącym mlekiem wymieszanym z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia, następnie odcedzamy na sitku a potem trzykrotnie mielimy. Do maku dodajemy cukier, stopione i przestudzone masło, żółtka, miód, proszek do pieczenia oraz bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą makową. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Spód gęsto nakłuwamy a na nim rozsmarowujemy masę makową. Makownik pieczemy w 200 C przez około 35 minut. Składniki na lukier łączymy i rozsmarowujemy na zimnym cieście, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.





Komentarze