Ciasteczka z rodzynkami

Chrupiące ciasteczka, po brzegi wypełnione rodzynkami to nie lada gratka dla wszystkich smakoszy tych bakalii :)



Składniki:
- 150 g cukru kryształu
- 190 g mąki pszennej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 170 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 70 g rodzynek

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko. Resztę suchych składników łączymy i stopniowo przesypujemy do maślanej masy wraz z ekstraktem waniliowym. Na koniec wsypujemy rodzynki, mieszamy. Ciasto wkładamy do woreczka i chłodzimy w lodówce 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w 180 C przez około 15 minut.





Komentarze