Sernik z nutą cytrynową

Skoro domowy serek był to teraz najwyższa pora na sernik z nutką cytryny, otulony kakaowym ciastem :)



Składniki:
ciasto
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
masa
- 1 kg sera (podwójnie zmielonego)
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 10 jajek
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego lub olejku cytrynowego

Przygotowanie:
Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wyklejamy blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem stopniowo dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy oraz ekstrakt cytrynowy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę.


Komentarze

  1. Witam, Droga koleżanko, chyba jest pomyłka: do masy - 500 g cukru pudru tj.
    500 gramów to:
    50 łyżek
    lub 4,25 szklanki
    na 1 kg sera to chyba zbyt wiele.
    Pozdrawiam Mira

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, faktycznie jest błąd bo miało być 250 g. Już poprawiam w przepisie i dziękuję za zwrócenie uwagi :) Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz