wtorek, 6 stycznia 2015

Pieczona szynka

Wędlina, którą spotykam w sklepach coraz częściej przypomina ten sam smak niezależnie od rodzaju jaki wybieram. Dlatego staram się kupować kawałki mięsa, sama je przyprawiam i piekę. Smak jest rewelacyjny i przynajmniej mam pewność tego co jem.


 Składniki:
- 1 kg szynki
marynata:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka delikatu czerwonego
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sok wyciśnięty z 2 cytryn

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy. Szynkę obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na 24 godziny. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160 C przez około 2 - 2,5 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz