środa, 28 stycznia 2015

Marynowany schab

Jak raz spróbowałam domowych wędlin, tak teraz piekę je bardzo często :) Moją dzisiejszą propozycją jest aromatyczny schab.


 Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 mała główka czosnku
marynata:
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka delikatu czerwonego do mięs
- szczypta papryki ostrej
-  szczypta pieprzu białego
- szczypta curry
- szczypta majeranku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy nią schab. Nożem robimy dziurki, wkładamy w nie obrane ząbki czosnku a następnie związujemy sznurkiem. Schab wkładamy do rękawa do pieczenia, odstawiamy na co najmniej 12 godzin do zamarynowania a następnie pieczemy w 180 C na złoty kolor przez około 1,5 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz