Jak raz spróbowałam domowych wędlin, tak teraz piekę je bardzo często :) Moją dzisiejszą propozycją jest aromatyczny schab.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 mała główka czosnku
marynata:
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka delikatu czerwonego do mięs
- szczypta papryki ostrej
- szczypta pieprzu białego
- szczypta curry
- szczypta majeranku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy nią schab. Nożem robimy dziurki, wkładamy w nie obrane ząbki czosnku a następnie związujemy sznurkiem. Schab wkładamy do rękawa do pieczenia, odstawiamy na co najmniej 12 godzin do zamarynowania a następnie pieczemy w 180 C na złoty kolor przez około 1,5 godziny.
Kategorie
- Boże Narodzenie (26)
- Ciasta (43)
- Ciasta z owocami (46)
- Ciasteczka i muffinki (50)
- Desery (23)
- Drożdżowe (9)
- Książki (5)
- Lody i sorbety (7)
- Na białkach... (12)
- Na zimę... (16)
- Napoje (18)
- Obiady Mięsa i Przekąski (66)
- Pieczywo (5)
- Sałatki (30)
- Serniki (14)
- Śniadaniowo (10)
- Tłusty czwartek (8)
- Walentynkowo (3)
- Wielkanoc (19)
- Zakrapiane (4)
- Zakręcone... (7)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz