czwartek, 18 grudnia 2014

Ryba po grecku

Ryba po grecku jest jednym z dań, które gości w naszej rodzinie podczas kolacji wigilijnej. Zazwyczaj jest przygotowywana w podwojonych proporcjach, by została na następne dni :)


 Składniki:
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- 6 płatów ulubionej ryby
- 2 jajka
- mąka

Przygotowanie:
Warzywa kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju. Dodajemy do nich liście laurowe oraz ziele angielskie. Pod koniec smażenia, gdy warzywa są już miękkie solimy je i pieprzymy do smaku oraz dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zestawiamy z ognia. Ryby rozmrażamy, obtaczamy w jajku i mące a następnie smażymy. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę warzyw, ryby, warzyw, ryby i ponownie warzyw.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz