Piernikowe choinki to fajny sposób na smakowite udekorowanie stołu bądź świąteczny prezent dla bliskich.
Składniki:
- 2 i ćwierć szklanki mąki
Składniki:
- 2 i ćwierć szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 duża łyżka masła
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 150 g miodu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
Lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną, dodajemy gorący rozpuszczony miód oraz cukier, masło, jajka i aromaty. Całość zagniatamy, aż będzie gładkie. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką pierniczki od największego do najmniejszego. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Gdy pierniczki stygną przygotowujemy lukier (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz aromat). Pierniczki układamy od największego do najmniejszego, każdy z nich smarujemy lukrem i sklejamy.
- 1 duża łyżka masła
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 150 g miodu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
Lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną, dodajemy gorący rozpuszczony miód oraz cukier, masło, jajka i aromaty. Całość zagniatamy, aż będzie gładkie. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką pierniczki od największego do najmniejszego. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Gdy pierniczki stygną przygotowujemy lukier (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz aromat). Pierniczki układamy od największego do najmniejszego, każdy z nich smarujemy lukrem i sklejamy.
Komentarze
Prześlij komentarz