Miodownik z nutą pomarańczową

Wszędzie już panuje okres przygotowań świątecznych, więc i ja zaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowicie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny.


Składniki:
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka bułki tartej
- 4 jajek
- 2 i 1/2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g stopionego masła
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
syrop:
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka likieru pomarańczowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy i przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Jak ciasto się piecze możemy przygotować syrop. Podane składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy 5 minut. Gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką i polewamy przygotowanym syropem. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.


Komentarze