poniedziałek, 15 grudnia 2014

Marchewkowy piernik

Troszkę inny rodzaj piernika bo w połączeniu z marchewką. Dzięki temu składnikowi ciasto jest bardziej wilgotne, polecam wypróbować :)


 Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 400 g marchwi
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
polewa:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody

Przygotowanie:
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy olej, mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. Mieszamy a na koniec dodajemy marchew i całość dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez 1 godzinę. Składniki na polewę łączymy i doprowadzamy do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Następnie studzimy i polewamy przestudzony piernik.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz