poniedziałek, 8 grudnia 2014

Keks znakomity

Szklanka gorącego mleka i kawałek keksa wypełnionego po brzegi bakaliami, to idealne połączenie nie tylko od święta :)


 Składniki:
- 250 g masła
- 250 g mąki
- 250 g cukru kryształu
- 5 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g rodzynek
- 100 g żurawiny

Przygotowanie:
Masło ucieramy dodając jednocześnie po jednym jajku, odrobinie cukru i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ekstrakt, skórkę cytrynową oraz bakalie. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do keksówki i pieczemy w 200 C około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz