czwartek, 27 listopada 2014

Schab z cebulką

Zamiast tradycyjnej wędliny najlepszy jest domowy wyrób aromatyczny i soczysty. Ten schab możemy wykorzystać na kilka sposobów jako dodatek do obiadu bądź na kanapkę na drugie śniadanie.


 Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
marynata
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka bazylii
- 2 łyżki sosu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta rozmarynu, tymianku, estragonu oraz gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Schab obsmażamy 2 minuty z każdej strony, by zamknąć pory a następnie odstawiamy je, by ostygło. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i wlewamy do woreczka foliowego. Zimny schab wkładamy do woreczka z marynatą, wcieramy ją w mięso i ostawiamy na około 2 godziny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą oraz tłuszczem, na którym podsmażaliśmy mięso. Obkładamy je pokrojonym czosnkiem oraz pokrojoną w piórka cebulą i pieczemy w 180 C przez 1 godzinę.




2 komentarze:

  1. Domyślam się, że to jest bardzo smaczne, ale moja wątroba ma zapewne inne zdanie na ten temat. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedynym tłuszczem jaki tu jest to ten wytopiony ze schabu więc nie jest tak źle, a wątróbce też czasami należy się jakaś uczta :) Pozdrawiam

      Usuń