Pucharki z maracują

Lekki deser, który odrobinę przypomina budyń, ale z rzadszą konsystencją. W duecie z kwaskowatą maracują tworzy fajne połączenie smakowe, taka mała deserowa zachciewajka :)


 Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 3 czubate łyżki mąki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 2 owoce maracuji

Przygotowanie:
Pół szklanki mleka odlewamy i rozprowadzamy w nim mąkę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym a do gotującego się mleka dodajemy rozmieszaną mąkę. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy 3 łyżki wrzącego mleka, mieszamy i wlewamy do reszty. Całość utrzymujemy na ogniu cały czas mieszając, by deser odrobinę zgęstniał lecz aby się nie zagotował. Gotowy deser przelewamy do pucharków i dekorujemy marakują.



Komentarze