Muffinki jabłkowe

Pogoda nas nie rozpieszcza, więc w takie dni lubię włączyć piekarnik, popichcić i ogrzać dom ciepłem z niego płynącym oraz zapachem, który przyciąga całą rodzinę w jedno miejsce jakim niewątpliwie jest cieplutka kuchnia.


 Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 125 g cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 80 ml oleju
- 2 duże jabłka

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę mieszamy z cukrami, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajko i mieszamy je z olejem, jogurtem oraz pokrojonymi jabłkami. Łączymy obie mieszanki i mieszamy łyżką. Masą napełniamy foremki i pieczemy w 180 C przez około 30 minut.


Komentarze