poniedziałek, 17 listopada 2014

Czekoladowe ciasto

Nie wiem co takiego mają w sobie masy ubijane na parze, ale wprost je uwielbiam i niezależnie w czym by one były i tak mi zawsze smakują. Idąc tym tropem to ciasto nie może być niedobre :)


 Składniki:
Ciasto
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
Masa
- 1 kostka masła
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 1/2 kieliszka spirytusu
- wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Ciasto : białka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając oraz obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 C około 45 minut ( do tzw. suchego patyczka).
Masa: Jajka z cukrem ubijamy na parze (około 10 minut cały czas miksując, aż masa będzie biała). Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao oraz masło pokrojone w kawałeczki a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodajemy alkohol i mieszamy. Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części i przekładamy je masą, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz