środa, 1 października 2014

Sernik wiedeński

Na serniki chyba nigdy nie przejdzie mi ochoty a ich smaki przyprawiają o zawrót głowy :) Tym razem jest to sernik delikatny w smaku z nutką cytrusową, wypełniony po brzegi rodzynkami.


 Składniki:
ciasto kruche
- 1 szklanka mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa
- 1 kg sera białego
- 2 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 150 g masła
- 150 g margaryny
- 50 g kaszy manny
- 50 g rodzynków
- 10 jajek
- skórka z jednej pomarańczy
- sok z połówki cytryny
polewa czekoladowa
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Podpiekamy 15 minut w 180 C, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Masło i margarynę ucieramy, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy dwukrotnie zmielony ser, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną polewą ( wszystkie składniki na polewę mieszamy i zagotowujemy) i odstawiamy do zastygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz