piątek, 26 września 2014

Gryczana pieczeń

Za kaszą nie wszyscy przepadają ale ta propozycja może niektórych przekonać. Wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy :)


Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 400 g łopatki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól, pieprz i majeranek
- olej roślinny
- sos pieczeniowy ciemny

Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie 5 minut mniej niż na opakowaniu. Łopatkę mielimy wraz z cebulą. Do masy dodajemy ostudzoną kaszę, wyciśnięty czosnek oraz jajka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i wyrabiamy. Masę przekładamy do keksówki, wierzch smarujemy olejem i pieczemy 1 godzinę. Sos pieczeniowy rozrabiamy w dwóch szklankach wody i podczas pieczenia od czasu do czasu polewamy nim pieczeń by nie była za sucha.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz